servis bele tehnike Dado Servis Subotica

podno grejanje uz toplotne pumpe (geotermalne pumpe)

Obnovljiva energija


Najviše energije koju ljudi koriste, generiše se iz fosilnih goriva (nafte, prirodnog gasa, uglja ili uranijuma). Budući da ulazimo u energetsku krizu, ova fosilna goriva postaju sve skuplja. Električna energija, u Srbiji najviše proizvedena iz uglja, slediće ovaj porast cena.


Geotermalna energija


Toplotna energija koja je akumulirana u podzemnim vodama naziva se hidrogeotermalnom energijom. Da bi se podzemne vode smatrale toplotnim izvorom potrebno je da njihove temperature budu veće od 10 °C. Geotermalna energija spada u obnovljiv izvor energije i u različitoj meri je prisutna svuda. Samim tim je ekološki najopravdanija njena upotreba, a gledano ekonomski je najpovoljnija jer nam dolazi besplatno.

UŠTEDA ENERGIJE IZNOSI DO 70% U GREJANJU STAMBENIH, POSLOVNIH I JAVNIH OBJEKATA!!!


Toplotne pumpe


Toplotne pumpe su uredjaji pomoću kojih se toplotna energija iz jedne sredine prenosi u drugu sredinu.
toplotne pumpe
Za taj prenos toplotne energije takodje je potrebno da se utroši odredjena energija koja je nekoliko puta manja od prenete energije. U tehničkoj praksi toplotne pumpe se najčešće koriste za: • grejanje i hladjenje prostora,
rekuperaciju toplotne energije.


Grejanje i hladjenje u objektima


Toplotna pumpa je uredjaj koji može toplotnu energiju da trasportuje iz spoljašnje okoline u zgradu ili iz zgrade u spoljašnju okolinu.Gledano sa stanovišta investicije u toplotnu pumpu može se odmah zaključiti da se u našem klimatskom području uredjaj veoma racionalno koristi jer se u zimskom periodu koristi za grejanje, a u letnjem periodu za hladjenje prostora.


Grejanje geotermalnom toplotnom pumpom


Toplotna pumpa je sistem koji može da izvuče energiju akumuliranu u zemlji za potrebe grejanja.
Takođe ista toplotna pumpa može biti iskorišćena obrnutim putem za rashlađivanje. Geotermalna toplotna pumpa može koristiti energiju akumuliranu u zemlji ili podzemnim vodama. Postoji nekoliko mogućnosti razmene toplote sa zemljom. Jedna od njih je vertikalni zatvoreni kružni proces. Sastoji se od cevi (sondi) koje se postavljaju vertikalno u zemlju. Uradi se nekoliko bušotina u zemlji dubine do 100m. U svaku bušotinu postavljaju se cevi u paru i kroz njih cirkuliše tečnost koja razmenjuje toplotu sa okolinom. Električna energija se koristi samo za rad kompresora toplotne pumpe i za cirkulaciju tekućine kroz sonde. Većina toplotne energije dolazi iz zemlje besplatno.

Za 1 W električne energije može se dobiti 4 do 6 W toplotne energije.

Znači uštedećete i do 70% električne energije u poređenju sa klasičnim grejanjem na struju.

Kada se kao toplotni izvor koristi podzemna voda koja je cele godine na temperaturi od 10 do 15 °C optimizacijom parametara toplotne pumpe postiže se maksimalni koeficijent korisnog dejstva u toku celog perioda upotrebe. Ovaj tip toplotne pumpe u kombinaciji sa podnim sistemom grejanja i hladjenja daje najpogodnije rezulte i sve se više koristi u svetu.

Ekonomski i energetski najefikasniji sistem za grejanje i hladjenje prostora.

Toplotna energija može da se uzme iz podzemnih voda koje su na temperaturi od oko 14°C tokom cele godine. Iz izbušenog bunara voda se vodi u toplotni izmenjivač u kome se deo toplote iz podzemne vode prenosi u freon koji tada isparava. Delimično ohladjena voda vraća se u drugi bunar koji je iste dubine kao i prvi tako da se tokovi podzemnih voda ne remete.

Freon koji je sada u gasovitom stanju sabija se kompresorom i tada otpušta latentnu prenetu toplotu i predaje je vodi koja cirkuliše kroz kondenzator i podni sistem cevi u objektu.

Grejanje geotermalnom toplotnom pumpomŠema naše toplotne pumpe

šema toplotne pumpe

Primer jednog naših projekata sa geotermalnom pumpom:


projekat uradjen septembra 2009-te godine Objekat je vila na Paliću,a projekat smo uradili sa rešenjem sa podnim grejanjem koje je najisplativije.
Primer jednog od naših projekata sa geotermalnom pumpom: Projekat uradjen septembra 2009-te godine Objekat je vila na Paliću,a projekat smo uradili sa rešenjem sa podnim, zidnim grejanjem i fen kojlerima. (Za detalje se raspitati u Dado servisu)
podno grejanje - projekat podnog grejanja sa geotermalnom pumpom


klima uredaji subotica

klima uredaji subotica